Jednoduchý a chutný perník

Pripravte perníčky pre celú vašu rodinu a to za krátky čas. Postačí vám štyridsať minút poprípade hodinka a už bude váš dom komplet celý voňať krásnou perníkovou vôňou.

perník
 
Vajíčka ako súčasť koláčov použijeme aj pri perníku. Potrebovať budeme presne tri vajíčka. Môžu byť pokojne aj väčšie. Pripravíme si hrnček a budeme ho používať ako naberačku na potrebné množstvo surovín. Kryštálového cukru si naberieme nie jeden, ale rovno dva hrnčeky. Rovnaké množstvo použijeme aj mlieka – dva hrnčeky. Ostaneme pri hrnčeku aj naďalej a nalejeme si do jedného hrnčeka olej. Múku si tiež naberieme do hrnčeka. Nie však jeden. Múku zvolíme polohrubú a naberieme si rovno tri hrnčeky. Hrnček môžeme odložiť a pokračujeme v príprave surovín.
 
Vezmeme si tri veľké lyžice džemu – najlepšie bude ak bude džem marhuľový – a dva celé balíčky vanilínového cukru. Pri balíčkoch sa zdržíme chvíľu. Potrebovať budeme aj celý balíček čokoládového pudingu a tiež jeden celý balíček prášku do perníka. Teraz si vezmeme malú lyžičku a na pol lyžičky si naberieme mletú škoricu. Jeden a pol lyžičky si zasa naberieme sódy bikarbóny. Ešte si pripravíme pohár zaváraných čerešní a na záver už len masť na vytretie plechu a múku na jeho následné vysypanie.
 
Na kuchynskú linku či stôl – miesto, kde sme sa rozhodli chystať cesto – si pripravíme väčšiu misku. V tej rozšľaháme vajíčka spolu s cukrom a následne pridáme olej a mlieko. Všetko spolu rozšľaháme dohladka. Do vzniknutej zmesi primiešame aj múku s vanilínovým cukrom. Postupne vpracujeme džem a vmiešame škoricu so sódou bikarbónou. Následne primiešame oba prášky. Teda čokoládový pudingový prášok a prášok do perníka. Cesto je potrebné poriadne premiešať aby v ňom neboli hrudky a aby sa poriadne spojilo dokopy.
 
Pred tým ako dáme cesto na plech musíme ho ešte pripraviť. Plech vytrime masťou – poprípade iným tukom – a vysypeme ho múkou. Potom ako je plech pripravený môžeme naň vyliať obsah misky – teda cesto. To rozotrieme po celej ploche plechu a to tak aby bolo rozotrené rovnomerne. Na cesto poukladáme čerešne, ktoré by mali byť odkvapkané od šťavy z pohára. Pečieme v predom vyhriatej rúre pri teplote približne 180 stupňov.

dortík
 
Po upečení už len nakrájajte na kocky a poprípade môžete pokropiť šťavou z kompótu. Vašou poslednou úlohou je už si len vychutnať hotový koláč.

Nezařazené