Jednoduchý a chutný perník
Pripravte perníčky pre celú vašu rodinu a to za krátky čas. Postačí vám štyridsať minút poprípade hodinka a už bude váš dom komplet celý voňať krásnou perníkovou vôňou.
Vajíčka ako súčasť koláčov použijeme aj pri perníku. Potrebovať budeme presne tri vajíčka. Môžu byť pokojne aj väčšie. Pripravíme si hrnček a budeme ho používať ako naberačku na potrebné množstvo surovín. Kryštálového cukru si naberieme nie jeden, ale rovno dva hrnčeky. Rovnaké množstvo použijeme aj mlieka – dva hrnčeky. Ostaneme pri hrnčeku aj naďalej a nalejeme si do jedného hrnčeka olej. Múku si tiež naberieme do hrnčeka. Nie však jeden. Múku zvolíme polohrubú a naberieme si rovno tri hrnčeky. Hrnček môžeme odložiť a pokračujeme v príprave surovín.
Vezmeme si tri veľké lyžice džemu – najlepšie bude ak bude džem marhuľový – a dva celé balíčky vanilínového cukru. Pri balíčkoch sa zdržíme chvíľu. Potrebovať budeme aj celý balíček čokoládového pudingu a tiež jeden celý balíček prášku do perníka. Teraz si vezmeme malú lyžičku a na pol lyžičky si naberieme mletú škoricu. Jeden a pol lyžičky si zasa naberieme sódy bikarbóny. Ešte si pripravíme pohár zaváraných čerešní a na záver už len masť na vytretie plechu a múku na jeho následné vysypanie.
Na kuchynskú linku či stôl – miesto, kde sme sa rozhodli chystať cesto – si pripravíme väčšiu misku. V tej rozšľaháme vajíčka spolu s cukrom a následne pridáme olej a mlieko. Všetko spolu rozšľaháme dohladka. Do vzniknutej zmesi primiešame aj múku s vanilínovým cukrom. Postupne vpracujeme džem a vmiešame škoricu so sódou bikarbónou. Následne primiešame oba prášky. Teda čokoládový pudingový prášok a prášok do perníka. Cesto je potrebné poriadne premiešať aby v ňom neboli hrudky a aby sa poriadne spojilo dokopy.
Pred tým ako dáme cesto na plech musíme ho ešte pripraviť. Plech vytrime masťou – poprípade iným tukom – a vysypeme ho múkou. Potom ako je plech pripravený môžeme naň vyliať obsah misky – teda cesto. To rozotrieme po celej ploche plechu a to tak aby bolo rozotrené rovnomerne. Na cesto poukladáme čerešne, ktoré by mali byť odkvapkané od šťavy z pohára. Pečieme v predom vyhriatej rúre pri teplote približne 180 stupňov.
Po upečení už len nakrájajte na kocky a poprípade môžete pokropiť šťavou z kompótu. Vašou poslednou úlohou je už si len vychutnať hotový koláč.